• יו"ר: פרופ' יורם נבו
  • מזכירת האיגוד: ד"ר איילת הלוי
  • גזבר האיגוד: פרופ' אלי שחר
  • חבר ועד: ד"ר עדי ארן
  • חברת ועד: ד"ר אנדראה ניסנקורן
  • חברת ועד: פרופ' אביבה פתאל
חדשות

מחקר ישראלי-אמריקאי חדש מצא קשר בין כולסטרול גבוה לבין סיכון לאוטיזם

החוקרים ניתחו כמויות אדירות של נתונים על ילדים עם אוטיזם ומצאו כי לאמהות ואבות עם דיסליפידמיה סיכוי גבוה יותר ללדת ילדים עם אוטיזם

אוטיזם, ילדים. צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

צוות מאוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, יחד עם חוקרים מאוניברסיטאות הרווארד, נורת'וסטרן ו-MIT בארה"ב ובית החולים לילדים בבוסטון, טוען שיש קשר בין כולסטרול גבוה לבין סיכון לאוטיזם. לדעתם, יש לכך משמעות לצורך אבחנה מוקדמת יותר של אוטיזם.

הצוות ניתח כמויות אדירות של נתונים על ילדים עם אוטיזם (ASD) בארה"ב והתברר שחלקם סובלים גם מדיסליפידמיה, בעיות בוויסות משק השומנים - כולסטרול וטריגליצרידים. דיסליפידמיה משפיעה על התפתחות המוח ומעלה סיכון לאוטיזם. החוקרים טוענים שלאמהות ואבות עם דיסליפידמיה סיכוי גבוה יותר ללדת ילדים עם אוטיזם.

את המחקר ביצעו ד"ר עלעל ערן מהמחלקה למדעי החיים באוניברסיטת בן גוריון ועמיתיה מארה"ב והממצאים פורסמו השבוע (ב') ב-Nature Medicine.

ד"ר עלעל ערן, חברה במרכז הלאומי לחקר האוטיזם באוניברסיטת בן גוריון וחוקרת בבית החולים לילדים בבוסטון ובית הספר לרפואה של הרווארד, ציינה כי "אוטיזם הוא שם כולל לאוסף של מחלות התפתחותיות. הוא מאובחן באופן התנהגותי לרוב בגילאי שלוש-ארבע. עד היום פוענחו הגורמים הגנטיים לאוטיזם בקרב כשליש מהילדים שעל הספקטרום ועדיין רב הנסתר על הגלוי. אם ניתן יהיה לקשור ממצא רפואי אצל תינוקות או עוללים לתסמיני אוטיזם עתידיים, בדיקה רפואית עשויה לאפשר אבחנה מוקדמת וממוקדת יותר. ככל שהאבחנה מוקדמת יותר, כך הילדים מגיבים טוב יותר לטיפולים התנהגותיים".

במחקר הנוכחי נמצא כי דיסליפידמיה מאפיינת כ-6% מהילדים שעל הספקטרום האוטיסטי. לשם השוואה, אחד התסמינים המוקדמים הנפוצים באוטיזם הוא אפילפסיה, המאובחנת ב-30%-5% מקרב הילדים עם אוטיזם. כמו כן נמצא כי דיסליפידמיה אצל האם מעלה סיכוי ללידת ילד עם אוטיזם בכ-16% ודיסליפדמיה אצל האב מעלה סיכוי זה בכ-13%. לדברי ד"ר ערן, "אלה שיעורים גבוהים לעומת גורמי סיכון הוריים אחרים המוכרים כיום".

החוקרים שילבו רצפי אקסום, המהווה 1% מהגנום האנושי המקודד לחלבונים, עם דפוסי ביטוי של גנים אחרים המעורבים במהלך התפתחות המוח. כן ניתחו רשומות רפואיות אלקטרוניות ותביעות ביטוח בריאות. כיוון שחושבים שעיקר הסיבות לאוטיזם נעוצות בהתפתחות המוקדמת של המוח האנושי, כאשר בנים מהווים 80% מהילדים המאובחנים באוטיזם, החוקרים התמקדו בגנים שמתפקדים במהלך התפתחות המוח המוקדמת, בצורה שונה בין גברים לנשים. בפרט, התמקדו במוטציות המשותפות לאחים עם אוטיזם מאותה המשפחה ובשונות שבין אחים עם ובלי אוטיזם. נמצא שרבות מהן כנראה משפיעות על תפקודים הקשורים בוויסות השומנים.

באמצעות ניתוח הרשומות הרפואיות של מיליוני ילדים שטופלו בבית החולים לילדים בבוסטון וכן ניתוח נתוני תביעות ביטוח בריאות, גילו החוקרים כי ילדים עם אוטיזם מאובחנים יותר עם דיסליפידמיה מאשר ילדים ללא בעיות התפתחותיות, ללא קשר לתרופות ובעיות רפואיות נוספות הידועות כמגבירות סיכוי לדיסליפידמיה. הדיסליפידמיה יכולה להיות תורשתית. היא נמצאה נפוצה יותר בקרב הורים לילדים עם אוטיזם מאשר בקרב הורים לילדים ללא בעיות התפתחותיות.

ד"ר ערן: "חישוביות ביו-רפואית היא תחום מרתק וחדש יחסית. ניתוח כמויות עצומות של נתונים ביו-רפואיים מגוונים הוביל אותנו לגילוי תת סוג של אוטיזם שלא היה מוכר בעבר. גילוי זה מקרב אותנו צעד אחד קדימה לעבר רפואה ממוקדת אישית עבור אנשים עם אוטיזם".

נושאים קשורים:  אוטיזם,  דיסליפידמיה,  חישוביות ביו רפואית,  ד"ר עלעל ערן,  אוניברסיטת בן גוריון,  מחקר,  כולסטרול,  חדשות
תגובות