• יו"ר: פרופ' יורם נבו
  • מזכירת האיגוד: ד"ר איילת הלוי
  • גזבר האיגוד: פרופ' אלי שחר
  • חבר ועד: ד"ר עדי ארן
  • חברת ועד: ד"ר אנדראה ניסנקורן
  • חברת ועד: פרופ' אביבה פתאל
סוכרת סוג 1

ההשפעה של קטו-אצידוזיס על המוח המתפתח

אירוע בודד של קטו-אצידוזיס הקשור בסוכרת סוג 1 בילדים צעירים בעת האבחנה קשור בתפקוד קוגניטיבי ירוד ושינוי הדמייתי בהתפתחות המוח

07.03.2019, 16:07
מוח אנושי (אילוסטרציה)
מוח אנושי (אילוסטרציה)

מטרת מחקר זה הייתה לבחון האם עבר של קטו-אצידוזיס על רקע סוכרת (Diabetic Ketoacidosis – DKA) קשור בהשפעות ארוכות טווח על התפתחות המוח והמצב הקוגניטיבי בילדים עם סוכרת מסוג 1.

הדמיות מוחיות ומידע על המצב הקוגניטיבי נאספו מ-144 ילדים עם סוכרת מסוג 1 בגילאי 4-10, שהשתתפו במחקר תצפיתי של הרשת למחקר סוכרת בילדים (DirecNet). המשתתפים קובצו לפי רמת החומרה של אירועי ה-DKA הקודמים (ללא/קלים או בינוניים/קשים). כל משתתף עבר MRI ללא הרדמה והערכה קוגניטיבית בתחילת המחקר ולאחר שמונה-עשר חודשים.

ב-48 מתוך 51 משתתפים, אירוע DKA התרחש בממוצע 2.9 שנים לפני תחילת המחקר. בקבוצה עם אירועי ה-DKA בחומרה בינונית/קשה נראו יותר אזורים שצברו חומר לבן ואפור במוח בתקופת המחקר בהשוואה לקבוצה שבה לא היו אירועי DKA או עם אירועים קלים של DKA. כאשר החוקרים ביצעו התאמה לפי גיל ורמות HbA1C ממוצעות בזמן המחקר, למטופלים עם רקע של DKA חמור או בינוני היה ציון IQ נמוך באופן משמעותי ותפקוד קוגניטיבי ירוד במבחני Detectability and Commission of Conner’s Continuous Performance Test II ומבחן Dot Location of the Children’s Memory Scale.

מקור: 

Aye T. et al (2019). Diabetes Care 2019 Mar; 42(3): 443-449;

נושאים קשורים:  סוכרת סוג 1,  קטו-אצידוזיס,  קוגניציה,  הדמיית מח,  מחקרים
תגובות