• יו"ר: פרופ' יורם נבו
  • מזכירת האיגוד: ד"ר איילת הלוי
  • גזבר האיגוד: פרופ' אלי שחר
  • חבר ועד: ד"ר עדי ארן
  • חברת ועד: ד"ר אנדראה ניסנקורן
  • חברת ועד: פרופ' אביבה פתאל
חדשות

מחקר התאומות האוטיסטיות מעורר זעם בקרב הקהילה מדעית

חוקרים טוענים כי בזכות תכנית התערבות, כולל טיפול התנהגותי שנוי במחלוקת, הצליחו "להפוך" אוטיזם חמור | האגודה הלאומית לאוטיזם בבריטניה: "מסקנות חסרות אחריות שמעליבות את אוכלוסיית האוטיסטים"

התמקד בזוג תאומות מארה"ב שאובחנו עם אוטיזם חמור בגיל 20 חודשים. אילוסטרציה: שאטרסטוק

מחקר חדש שטען כי ניתן לשפר ואף "להפוך" אוטיזם חמור בילדים, באמצעות טיפול התנהגותי שנוי במחלוקת, זכה לביקורת חריפה מצד מומחים. המחקר, שפורסם בכתב העת Journal of Personalized Medicine, התמקד בזוג תאומות מארה"ב שאובחנו עם אוטיזם חמור בגיל 20 חודשים. לטענת החוקרים, תסמיני האוטיזם של הבנות פחתו משמעותית, עד לרמה בלתי מובחנת באחת מהן, לאחר תכנית התערבות בת שנתיים.

התכנית כללה שימוש בניתוח התנהגות יישומי (ABA), שמטרתו ללמד ילדים אוטיסטים כיצד להתנהג באופן "מתאים". בנוסף, הבנות הועברו לדיאטה נטולת גלוטן ודלת סוכר וקיבלו תוספי תזונה שונים, כולל חומצות שומן אומגה-3, מולטי-ויטמין וויטמין D.

המחקר מתאר התערבות טיפולית רב תחומית שהפעילו ההורים בעזרת מגוון קלינאים מורשים, המתמקדים בעיקר בטיפול בגורמים סביבתיים וגורמי אורח חיים הניתנים לשינוי. התכנית הותאמה אישית לתסמינים, לבדיקות המעבדה ולמדדי תוצאה אחרים של כל אחת מהתאומות.

על פי התקציר, "שיפורים דרמטיים נצפו בתוך מספר חודשים ברוב תחומי התסמינים של התאומות, אשר התבטאו בירידה בציוני Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC) מ-76 ל-32 באחת התאומות ומ-43 ל-4 בתאומה השנייה. השיפור בתסמינים ובציוני ATEC נשאר יציב יחסית במשך שישה חודשים בהערכה האחרונה".

אולם, מומחים טוענים כי המחקר תוכנן באופן לקוי ואינו יותר מאשר "אנקדוטה". בכתבה שהתפרסמה בשבוע שעבר ב-Daily News הלונדוני, אמרה ד"ר רוזה הוקסטרה, מומחית מובילה להפרעות נוירו-התפתחותיות מקינגס קולג' בלונדון: "אלו אינן התערבויות מבוססות ראיות. זה מדע גרוע מאוד. זו רק אנקדוטה, ואנחנו לא עוסקים באנקדוטות במדע".

ד"ר הוקסטרה הדגישה כי גודל המדגם הקטן ביותר - רק שני ילדים מאותה משפחה - משמעותו שלא ניתן להכליל את הממצאים לילדים אחרים. המחקר הסתמך אך ורק על דיווחים ותיאורים אנקדוטליים מההורים, במקום על תצפיות או הערכות עצמאיות.

טים ניקולס, סגן מנהל האגודה הלאומית לאוטיזם, אמר כי המחקר "מעליב עמוקות" את יותר מ-700,000 האנשים האוטיסטים בבריטניה. הוא הוסיף: "אנחנו לחלוטין המומים מדוע זה בכלל פורסם בעיתונים בריטיים. זהו מחקר מקרה של זוג תאומים אחד המשתמש בהתערבויות שהן עצמן מוטלות בספק. אי אפשר להסיק שום מסקנות מזה ולרמוז אחרת זה פשוט חסר אחריות".

ניתוח התנהגות יישומי (ABA) הוא שיטה שנויה במחלוקת, משום שהיא מנסה "לאמן" ילדים אוטיסטים להתאים לסטנדרטים נוירוטיפיים. האגודה הלאומית לאוטיזם מציינת כי ABA הוא אחד מטיפולי האוטיזם הנחקרים ביותר, אך יש מגבלות ופערים משמעותיים במחקר, במיוחד לגבי השפעות ארוכות טווח.

מומחים מדגישים כי אוטיזם אינו יכול להיות להתרפא או "להתהפך" וטוענים כי השימוש במונחים כאלה "מחזיר אותנו לאחור ומדגיש כמה רחוק עלינו עוד ללכת כדי לבנות חברה שפועלת עבור אוטיסטים".

נושאים קשורים:  אוטיזם,  מחקרים,  חדשות,  ניתוח התנהגות יישומי
תגובות
אנונימי/ת
01.08.2024, 17:24

הפכו את ABA לאויבי הפרוגרס. לילדים עם אוטיזם האימון הזה חשוב מאוד לתפקודים חברתיים גם אם הוא רק "אילוף". (בלי קשר זה מאמר נטול משמעות מדעית)

אם יש פתרון דפניטיבי לבעיה זה מייצר חסרון כיס למטפלים הכרוניים. אכן בעיה.