• יו"ר: פרופ' יורם נבו
  • מזכירת האיגוד: ד"ר איילת הלוי
  • גזבר האיגוד: פרופ' אלי שחר
  • חבר ועד: ד"ר עדי ארן
  • חברת ועד: ד"ר אנדראה ניסנקורן
  • חברת ועד: פרופ' אביבה פתאל
מחקרים

עיכוב נוירו-התפתחותי ופנוטיפים של הפנים

ממחקר אשר פורסם לאחרונה עולים מאפיינים מדוייקים ופנוטיפ אובייקטיבי הקשור לוריאנטים ב-TRIP12

שירותי התפתחות הילד. אילוסטרציה

אי-ספיקה של מופע יחיד (Haploinsufficiency) של הגן TRIP12, מביאה להפרעות נוירו-התפתחותיות המאופיינות בנכות אינטלקטואלית הקשורה לאפילפסיה, להפרעות על הספקטרום האוטיסטי ולמאפיינים דיסמורפיים (Clark-Baraitser syndrome). עד כה, דווחו מספר מוגבל של מקרים של תסמונת זו.

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת European journal of human genetics ביקשו החוקרים לחקור לעומק את הפנוטיפ הקשור ל-TRIP12 ולהגדיר באופן אובייקטיבי תווי פנים מאפיינים בעזרת כלי ניתוח תמונה (GestaltMatcher) המבוססים על אלגוריתמים של למידה עמוקה.

המחקר הנוכחי כלל סך של 38 נבדקים בני 3-66 שנים (20 נשים ו-18 גברים). בקרב הנבדקים זוהו 35 וריאנטים של TRIP12, ובכללם - 15 מקרים של הסטת מסגרת (frameshift), 6 וריאנטים מסוג nonsense, 5 מסוג missense,י3 וריאנטים של שחבור (splice variants), 4 מקרים של מחיקה תוך-גנית ו-2 מקרים של מחיקה מולטי-גנית ב-TRIP12.

תוצאות המחקר הדגימו כי על אף השונות בחומרת המחלה בין הוריאנטים השונים, עיכוב התפתחותי כללי (אך בעיקר שפתי) נרשם בקרב כלל הנבדקים. כחצי מן הנבדקים נמצאו עם מאפיינים אוטיסטיים. נמצא כי נטייה להשמנת יתר מהווה חלק אינהרנטי של המחלה. ביטוי מחלה חומר יותר נמצא בקרב הנבדקים עם וריאנט missense. ניתוח של מאפייני פנים הדגים תבנית מאפיינים ברורה, הכוללת: בסיס עיניים עמוק, מפתח עפעפיים צר, מלאות של העפעף העליון, זווית פה מופנית מטה, אוזניים גדולות ונמוכות עם תנוכים בולטים.

מתוצאות מחקר זה עולה ניתוח עמוק יותר של הקשר בין וריאנטים של TRIP12 לבין פנוטיפים ומאפיינים אובייקטיביים מדויקים יותר. תוצאות אלו ישפרו את הייעוץ ואת הכוונת המטופלים העתידית. מחקר זה מהווה את העוקבה הגדולה ביותר של מטופלים עם וריאנטים של TRIP12 אשר נחקרו עד כה.

מקור:

Aerden, M., Denommé-Pichon, AS., Bonneau, D. et al. The neurodevelopmental and facial phenotype in individuals with a TRIP12 variant. Eur J Hum Genet 31, 461–468 (2023). https://doi.org/10.1038/s41431-023-01307-x

נושאים קשורים:  מחקרים,  הפרעות נוירו-התפתחויות,  פנוטיפ,  סינדרום קלארק-ברייצר,  אוטיזם
תגובות